Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Παραστάσεις για ενήλικες


Παραδοσιακά τα παραμύθια απευθύνονταν σε ενήλικες και ήταν ένας τρόπος επαφής, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας της κοινότητας. Από τον πλούτο των παραμυθιών τα περισσότερα αφορούν θέματα που συγκινούν, προβληματίζουν αλλά και διασκεδάζουν τους ενήλικες. Αντλώντας από αυτό τον πλούτο οι παραστάσεις για ενήλικες αναβιώνουν αυτή τη «μάζωξη» ανθρώπων και ψυχών.

«Μοίρα των μοιρών και μοίρα δική μου»: Παραμύθια και ιστορίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για ήρωες που έφτιαξαν τη μοίρα και το πεπρωμένο τους. Ήρωες που βγήκαν στο κατώφλι και ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι της ζωής περνώντας μέσα από περιπέτειες, κινδύνους και δυσκολίες σε μια πορεία αναζήτησης.

«Αν έχεις τύχη, διάβαινε…»:  «Γιατί δεν έχω καθόλου τύχη;». Μια παράσταση που απευθύνεται σε όσους αναρωτιούνται το ίδιο με ιστορίες για την τύχη και την ατυχία. Παραμύθια από όλο τον κόσμο για ανθρώπους που έψαξαν για την τύχη τους ακόμα και όταν ήταν μπροστά τους και για άλλους που έβλεπαν τη θετική πλευρά της ζωής.

«...για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη»: Οι Παραμυθοκόρες κάνουν ένα ταξίδι στο μύθο για να ανακαλύψουν την Ελένη πίσω από την Ελένη της Τροίας. Από τον Ηρόδοτο και τον Όμηρο μέχρι τον Ευριπίδη και το Σεφέρη η ιστορία μιας γυναίκας που η ζωή της όρισε τη μοίρα μιας ολόκληρης εποχής. Όρισε άραγε ποτέ τη δική της μοίρα;


«Το θεριό του έρωτα»:  Ένα ταξίδι από τον παγωμένο Βορρά, στις όχθες του Νείλου και ως τον κόσμο των ονείρων ακολουθώντας τα μονοπάτια εκείνων που κοίταξαν στα μάτια το θεριό και άλλαξαν για πάντα. Γιατί όποιο πρόσωπο του έρωτα κι αν δεις, στο τέλος δεν θα είσαι ποτέ πια ο ίδιος.

«Και η Σεχραζάτ άρχισε να λέει….»: Για χίλιες και μία νύχτες η όμορφη Σεχραζάτ ψιθύριζε ιστορίες μαγικές στο αυτί του σκληρόκαρδου σουλτάνου. Ιστορίες που της έσωσαν τη ζωή και της χάρισαν την αγάπη! Μια παράσταση αφήγησης που με λόγο και μουσική ταξιδεύει τους ακροατές στα μονοπάτια της Ανατολής, σε κήπους τερπνούς και οντάδες βασιλικούς. Όμως το σπαθί του δήμιου καραδοκεί και τα λόγια είναι η μόνη σωτηρία. Γιατί τα παραμύθια είναι πάντα ζήτημα ζωής και θανάτου!


«Στο κατώφλι…»: Παραμύθια και ιστορίες για εκείνους που στάθηκαν για λίγο στο κατώφλι, σήκωσαν το πόδι και έκαναν το πρώτο βήμα.

«Ο σκοτεινός φωτεινός εαυτός μας»:
Παραμύθια και ιστορίες
για
επικίνδυνες γριές
επικίνδυνες σκιές
και επικίνδυνους έρωτες 

«Οι γυναίκες της μοίρας»: Ιστορίες για γυναίκες που προκάλεσαν τη μοίρα τους. Κάποιες της αντιστάθηκαν, κάποιες τη βρήκαν, κάποιες την έχασαν αλλά όλες προσπάθησαν. Πάλεψαν ενάντια στις δυσκολίες, ήρθαν αντιμέτωπες με  το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Ούτε διαβολικές μάγισσες, ούτε  προδομένες αγάπες ούτε το περιφρονητικό βλέμμα της μοίρας δε στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο τους.

«Ερωτικά παιχνίδια»: Μια παράσταση για την περίοδο του Καρναβαλιού με «πικάντικες» και «πιπεράτες» ερωτικές ιστορίες. από το Δεκαήμερον του Βοκκάκιου, από τις Χίλιες και Μια Νύχτες, από τις παραδόσεις όλου του κόσμου, καθώς και από τη σύγχρονη λογοτεχνία. Μια παράσταση αφήγησης που με ζωντανό λόγο ταξιδεύει τους ακροατές σε ερωτικά μονοπάτια. Ανάμεσα στις ιστορίες παρεμβάλλονται αποσπάσματα από το Κάμα Σούτρα, την Ερωτική Τέχνη του Οβιδίου αλλά και μικρασιάτικες συνταγές μαγείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου