Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Προγράμματα και παραστάσεις για παιδιά


  • Προσχολική ηλικία

Μέσα από τον πλούτο των παραμυθιών, των μύθων και των ιστοριών, οι Παραμυθοκόρες διαλέγουν αυτές που είναι κατάλληλες για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Και έπειτα τις εμπλουτίζουν με μουσικές τραγούδια και κίνηση πλάθοντας έτσι παραστάσεις αφήγησης που ενθουσιάζουν τα παιδιά και ζωντανεύουν τη φαντασία τους. Σε κάθε παράσταση τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά και πλάθουν μαζί με τις Παραμυθοκόρες τις ιστορίες.

Και οι τρεις Παραμυθοκόρες είναι πεπειραμένες εκπαιδευτικοί και τα προγράμματα τους είναι δημιουργικά διαμορφωμένα για την προσχολική ηλικία.

«Ένας τόσος δα μικρούλης ήρωας» Μικροί ήρωες που νίκησαν ισχυρούς αντιπάλους με όπλο το μυαλό τους. Τι κι αν τους κυνηγούσαν τεράστιοι γίγαντες, μοχθηρές μάγισσες; Τι κι αν πρέπει να ταξιδέψουν ως τον ουρανό; Εκείνοι με την εξυπνάδα τους γυρίζουν σπίτι τους νικητές. 

«Παραμύθια των αδερφών Γκριμ» Με αφορμή τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών των Γκριμ, οι Παραμυθοκόρες δημιούργησαν το 2012 μια παράσταση αφήγησης με γνωστά και άγνωστα διαμάντια της περίφημης συλλογής, κατάλληλα για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

«Θα σου πω ένα παραμύθι στρογγυλό σαν το ρεβίθι»: Φασολιές ψηλές ως τον ουρανό και τρομεροί γίγαντες, παράθυρα που δείχνουνε τα πέρατα του κόσμου, ένας ποντικός που ταξιδεύει ως τον ουρανό και πίσω στη γη και ένα κοκοράκι τόσο δα μικρό που το λέγανε μισό.  Και θαρρείς πως είναι μόνο αυτά; Έχω παραμύθια να σου πω ένα σωρό! 

«Kamishibai: Θέατρο από Χαρτί» Οι Παραμυθοκόρες φέρνουν στην Ελλάδα την ιαπωνική τέχνη αφήγησης kamishibai, που σημαίνει "θέατρο από χαρτί" και συνδυάζει την εικόνα με το λόγο. Από την παραδοσιακή, ξύλινη σκηνή του "θεάτρου από χαρτί" ξεπηδούν οι ήρωες των παραμυθιών και ζωντανεύουν οι περιπέτειές τους.

  • Σχολική ηλικία

Οι Παραμυθοκόρες προσφέρουν παραστάσεις αφήγησης για τη σχολική ηλικία με μεγάλη ποικιλία και ειδικά διαμορφωμένες για κάθε βαθμίδα ηλικιών.
Αντλούν το υλικό τους από την παράδοση της Ελλάδας και όλου του κόσμου επιλέγοντας παραμύθια ιστορίες, μύθους και θρύλους. Η αφήγησή τους συνδυάζεται με κίνηση, μουσική, ρυθμό και τραγούδι και έτσι οι ιστορίες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών.

Η αφήγηση με αυτό τον τρόπο προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν τις αξίες της ανθρώπινης ζωής με τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό ενώ την ίδια ώρα μυούνται στην αξία του προφορικού λόγου και της λαϊκής προφορικής παράδοσης.
Τα προγράμματα έχουν διαμορφωθεί με ευαισθησία και δημιουργικότητα για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών σχολικής ηλικίας.

«Ο Δαχτυλάκης και άλλοι μικροί ήρωες σε μεγάλες περιπέτειες»: Ο μικροκαμωμένος Δαχτυλάκης μπλέκει σε περιπέτειες με πεινασμένους λύκους και πονηρούς κλέφτες μα τα καταφέρνει με όπλο το μυαλό του. Μα στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Ζώα μιλούν και τραγουδούν, δέντρα αλλάζουν μορφή, μοχθηρά ξωτικά βάζουν στοιχήματα σκληρά, βάτραχοι κρύβουν μαγεμένα πριγκιπόπουλα και άφοβα παλικάρια τα βάζουν με μάγισσες, δράκους και γοργόνες.

«Μάθε τέχνη κι άστηνε»: Νομίζετε ότι να μάθει κανείς τη γλώσσα των βατράχων είναι άχρηστο; Και γιατί ένας βασιλιάς να μάθει μια τέχνη; Ιστορίες για ήρωες που μάθανε τις πιο απίθανες τέχνες και τους βγήκε σε καλό. Γιατί οι εμπειρίες και οι γνώσεις της ζωής είναι πάντα πολύτιμες.

«Χίλια και ένα παραμύθια πάνω σ' ένα μαγικό χαλί»: Ένα μαγικό ταξίδι στους κόσμους της Ανατολής. Εκεί που η όμορφη Σεχραζάτ έλεγε για χίλιες και μια νύχτες παραμύθια για μαγικά λυχνάρια που σου δίνουν ό,τι ποθείς, για εβένινα άλογα που πετούν στον ουρανό, για σπηλιές που ανοίγουν με μια σου κουβέντα και για μαγικά χαλιά που πετούν ψηλά. 

«Οι περιπέτειες του Σεβάχ του Θαλασσινού»: Οι απίθανες περιπέτειες και τα μαγικά ταξίδια του μυθικού ταξιδευτή. Τέρατα, όρνεα, μάγοι και μάγισσες αλλά και παραδεισένια νησιά και αμύθητοι θησαυροί.

«Τον άνδρα, Μούσα, τον πολύτροπο να μου ανιστορήσεις»: Οι περιπέτειες του δικού μας ήρωα, του Οδυσσέα που ταξίδεψε ως τα πέρατα του κόσμου μέχρι να δει ξανά καπνό να βγαίνει από το σπίτι του. Ξέφυγε από τον φοβερό Κύκλωπα, ξεγέλασε την πανούργα μάγισσα Κίρκη, αντιστάθηκε στο τραγούδι των Σειρήνων και έκανε κατορθώματα πολλά στο ωραιότερο παραμύθι του κόσμου. 

«Τσάροι και τσαρίνες και σ’ ένα γουδί…μια μάγισσα»: Γενναίοι τσάροι και όμορφες τσαρίνες, χιονισμένα δάση και παγωμένες λίμνες, μαγεία και μεταμορφώσεις και μια τρομερή μάγισσα πετά με το γουδί της. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό βγαλμένο από τα λαϊκά ρώσικα παραμύθια. Ένα ταξίδι στην πλούσια λαϊκή προφορική παράδοση της Ρωσίας με παραμύθια επιλεγμένα από τη περίφημη συλλογή του Αφανάσιεφ.

«Πριγκίπισσες στα πέρατα του μύθου»: Οι Παραμυθοκόρες δημιούργησαν μια παράσταση αφήγησης για την έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της ιστορίας».
Παραμύθια και ιστορίες από τις χώρες της Μεσογείου για πριγκίπισσες που ξέρουν μαγικά και ξόρκια, για πριγκίπισσες που πήραν τη ζωή τους στα χέρια τους αλλά και για πρίγκιπες που τα έβαλαν ακόμη και με θεριά για να κερδίσουν την καρδιά τους 

  • Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις
«Σκανταλιάρηδες καλικάντζαροι, παιχνιδιάρικα ξωτικά»: Μια παράσταση με ιστορίες, παραμύθια και θρύλους του Δωδεκαημέρου. Σκανταλιάρηδες καλικάντζαροι και παιχνιδιάρικα ξωτικά βγαίνουν κάτω από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να μαγαρίσουν τα γλυκά τους. Ποιοι είναι τελοσπάντων αυτοί οι καλικάντζαροι; Τι κάνει κανείς όταν τους συναντά νύχτα μες στο μύλο ή όταν πεταχτούν ξαφνικά μπροστά του μες στο δρόμο; Είναι στ’ αλήθεια τόσο τρομεροί και δυνατοί; Ή μήπως όχι; Ανάμεσα στις ιστορίες μπλέκονται χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από όλη την Ελλάδα. 

«Εμυρίσαν τα γλυκά, βγήκανε τα παγανά»: «Δέκα μέρες και δυο, ως να βαφτίσουν το Χριστό, εμυρίσαν τα γλυκά, βγήκανε τα παγανά». Μύθοι, θρύλοι, ιστορίες και παραμύθια από τη λαϊκή προφορική παράδοση της Ελλάδας για το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και τα πλάσματα που εμφανίζονται κείνες τις μέρες. Στρατιά ολόκληρη από καλικάντζαρους βγαίνουν τη νύχτα πάνω στη γη και αναστατώνουν νοικοκυραίους και σπιτικά. Κουτσοί, στραβοί, αστείοι μα και φθονεροί, κουτοί και δυνατοί παραμονεύουν στο σκοτάδι. Μα αν έχεις νου και γνώση δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. 
Μαζί με τις ιστορίες θα ακουστούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

«Το δώρο θέλει αντίδωρο και πάλι δώρο μένει»: Οι Παραμυθοκόρες αφηγούνται παραμύθια από όλο τον κόσμο για τα πραγματικά δώρα των Χριστουγέννων, την αγάπη και την καλοσύνη. Μαζί με τα παραμύθια φτιάχνουν ένα  μωσαϊκό με ιστορίες, θρύλους και παραδόσεις από τη μια άκρη της Γης ως την άλλη για εκείνους που φέρνουν τα δώρα στα παιδιά της Γης. Άη Βασίλης ή Άγιος Νικόλαος, Μπεφάνα ή Μπάμπουσκα, Τόμτε ή Τιό όπως και να τους λένε όλοι φέρνουν δώρα και χαρά τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων σε μικρούς και μεγάλους. 

  • Αποκριάτικες παραστάσεις
«Παραμύθια και ψευτιές… ήρθαν οι Αποκριές»: Μια παράσταση στο πνεύμα της Αποκριάς και του Καρναβαλιού με παραμύθια και ιστορίες από την προφορική παράδοση της Ελλάδας. Σπουδαίοι ψεύτες σε διαγωνισμό ψευτιάς, αλεπουδίσιες πονηριές και γριές που γίναν νιες, μια γάτα κουμπαριάζει με ποντικούς και τα καλάμια σφυρίζουν ένα μυστικό. 

  • Εφηβική ηλικία
Η εφηβική ηλικία είναι μια περίοδος μεταβατική, κρίσιμη για κάθε άνθρωπο. Έχοντας αυτό στο μυαλό τους οι Παραμυθοκόρες έχουν δημιουργήσει προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εφήβων. 


Χρησιμοποιώντας την πείρα τους τόσο σαν εκπαιδευτικοί όσο και σαν αφηγήτριες, επιλέγουν ιστορίες που θέτουν τα ερωτήματα που ταλανίζουν κάθε άνθρωπο και μέσα από το ζωντανό προφορικό λόγο επιδιώκουν να δώσουν απαντήσεις. Παράλληλα, τα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με τα διλήμματα, τις δυσκολίες και την αγωνία των ηρώων.
Τα προγράμματα που έχουν διαμορφώσει οι Παραμυθοκόρες είναι ψυχαγωγικά αλλά και εκπαιδευτικά.

«...για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη»: Από τον Ηρόδοτο και τον Όμηρο μέχρι τον Ευριπίδη και το Σεφέρη μια διακειμενική αφηγηματική προσέγγιση της ιστορίας της γυναίκας που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή. (Γυμνάσιο - Λύκειο)

«Αν έχεις τύχη διάβαινε»: «Γιατί δεν έχω καθόλου τύχη;». Μια παράσταση που απευθύνεται σε όσους αναρωτιούνται το ίδιο με ιστορίες για την τύχη και την ατυχία. Παραμύθια από όλο τον κόσμο για ανθρώπους που έψαξαν για την τύχη τους ακόμα και όταν ήταν μπροστά τους και για άλλους που έβλεπαν τη θετική πλευρά της ζωής.

«Το Χρυσό Κουτάκι»: «Όποιος το πάρει θα το μετανιώσει, όποιος δε το πάρει πάλι θα το μετανιώσει». Οι Παραμυθοκόρες αφηγούνται μια ιστορία για μια αμίλητη βασιλοπούλα, ένα τολμηρό βασιλόπουλο και ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου.  Πόσες ιστορίες χρειάζονται άραγε για να σπάσει η σιωπή; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου