Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Λέσχη Αφήγησης "Λες;"


Αυτός που ονειρεύεται ξυπνά,
η σκιά προσπερνά
Όταν σου λέω μιαν ιστορία
Η ιστορία είναι ψέμα

Μα πρόσεξε καλά, όμορφη κόρη
Καλό παλικάρι
Η ιστορία είναι ψέμα
Ό,τι λέει είναι αλήθεια.

(Alice Kane, The Dreamer Awakes)


Οι ιστορίες ξεπήδησαν στον κόσμο την στιγμή που ο άνθρωπος γεννήθηκε και από τότε είναι ένας πιστός σύντροφος. Μέσα από τις ιστορίες, ο άνθρωπος προσπάθησε να εξηγήσει τον κόσμο του και να βάλει σε τάξη το χάος. Οι ιστορίες υπήρξαν πάντα παρηγοριά στους πόνους της ζωής, επιφώνημα χαράς σε στιγμές ευτυχισμένες, ένας τρόπος να εκφράσει ο άνθρωπος όνειρα και ελπίδες, να αντιμετωπίσει φόβους και να εκπληρώσει επιθυμίες. Οι ιστορίες σου λένε πού ήσουν και πού χρειάζεται να πας.

Κι αν οι εποχές άλλαξαν, οι ανάγκες του ανθρώπου παραμένουν ίδιες, ίδιες και οι αγωνίες οι φόβοι και τα ερωτήματά του. Έτσι και η ανάγκη να ακούμε και να λέμε ιστορίες είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν παραμυθά και λέμε ιστορίες της καθημερινότητάς μας. Γιατί, λοιπόν, να μην μοιραστούμε  αυτές τις ιστορίες με άλλους ανθρώπους; Γιατί να μην δοκιμάσουμε και άλλα είδη ιστοριών, παραμύθια και θρύλους, λογοτεχνία και ποίηση;

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα μιας Λέσχης Αφήγησης, όπου άνθρωποι θα επικοινωνούν μέσα από ιστορίες. Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους θα λένε ιστορίες, θα μοιράζονται εμπειρίες και θα γνωρίζονται με έναν διαφορετικό τρόπο. 

Το 2011 οι “Παραμυθοκόρες” σε συνεργασία με το περιοδικό “Διαβάζω” έκαναν το όνειρο πραγματικότητα και δημιούργησαν τη Λέσχη Αφήγησης “Λες;”. Και όταν το παραμυθένιο ταξίδι άρχισε, “μαγικοί βοηθοί” εμφανίστηκαν. Ο φιλόξενος χώρος του “Διαβάζω” άνοιξε σαν μια αγκαλιά και άνθρωποι από χώρους διαφορετικούς έδωσαν την πολύτιμη βοήθειά τους, όπως η Λήδα Τσενέ και ο Μιχάλης Διαλυνάς. Ο τελευταίος, μάλιστα, σχεδιάσε την αφίσα για τη Λέσχη.

Οι συναντήσεις της Λέσχης Αφήγησης γίνονται μια φορά το μήνα. Άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, μοιράζονται ιστορίες και παίζουν αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια, γίνονται μια παρέα.

Η είσοδος στη Λέσχη Αφήγησης “Λες;” είναι ελεύθερη και το μόνο που χρειάζεται να φέρετε μαζί σας είναι μια ιστορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου