Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

"Παραμυθένιες Κυριακές" στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης

Η υπέροχη συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά. Μετά από ένα δημιουργικό καλοκαίρι γεμάτος αντίθετα, έρχεται ένας ακόμα πιο δημιουργικός χειμώνας.

Στις "Παραμυθένιες Κυριακές" έχουμε ετοιμάσει εργαστήρια αφήγησης για όλες τις ηλικές, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Ο γύρος του κόσμου με ένα παραμύθι
Τα ομορφότερα ταξίδια γίνονται με τη δύναμη της φαντασίας μας. Έτσι και οι Παραμυθοκόρες θα ταξιδέψουν μαζί με τα παιδιά σε όλον τον κόσμο με όχημά τους τα παραμύθια. Μία Κυριακή το μήνα, με αφορμή ένα παραμύθι ή μια ιστορία, θα ταξιδεύουμε στις μακρινές γωνιές του κόσμου, θα μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, θα γνωρίζουμε τους ανθρώπους και θα μοιραζόμαστε τα παραμύθια και τις ιστορίες τους.
Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

Διάρκεια: 2 ώρες
Ηλικίες: 4-6 ετών
Ημερομηνίες: 9/11, 7/12, 11/1, 8/2, 15/3, 19/4, 17/5

Σεργιάνι στις βιβλιοθήκες του κόσμου

Από την ιστορική βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μέχρι την πιο μικρή βιβλιοθήκη του κόσμου στη Νότια Αφρική και από μια πλωτή βιβλιοθήκη μέχρι τη βιβλιοθήκη της φαντασίας μας θα ταξιδέψουμε στις βιβλιοθήκες του κόσμου. Θα γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική, τις συλλογές τους, τη φιλοσοφία που τις γέννησε και τη σημασία τους για τον πολιτισμό του κόσμου. Και από τους θησαυρούς που αυτές κρύβουν εμείς θα αναζητήσουμε τους πιο σπάνιους και πολύτιμους και με αφορμή αυτό το ταξίδι, θα γνωρίσουμε τον πολιτισμό, τα παραμύθια, τους μύθους και τις ιστορίες του κάθε τόπου.

Διάρκεια: 2 ώρες
Ηλικίες: 7-12
Ημερομηνίες: 16/11, 14/12, 18/1, 15/2, 22/3, 26/4, 24/5

Λέσχη Αφήγησης για εφήβους

Μύθοι, θρύλοι, ιστορίες και παραμύθια ζωντανεύουν μέσα από τη δύναμη του προφορικού λόγου. Αυτή τη δύναμη που κρύβει ο καθένας μέσα του θα θρέψουμε μέσα από παιχνίδια, λεκτικά και σωματικά, αλλά και πρωτότυπους αυτοσχεδιασμούς. Θα εξερευνήσουμε τη δύναμη της προφορικής παράδοσης, θα αναζητήσουμε τα όρια της δημιουργικότητας και της φαντασίας μας, θα καλλιεργήσουμε τις επικοινωνιακές δεξιότητες που ο καθένας έχει και θα βρούμε τη δική μας αφηγηματική φωνή.

Διάρκεια: 2 ώρες
Ηλικίες: 13-18
Ημερομηνίες: 2/11, 30/11, 4/1, 1/2, 8/3, 5/4, 10/5

Λέσχη Αφήγησης για ενήλικες

Αυτός που ονειρεύεται ξυπνά,
η σκιά προσπερνά
Όταν σου λέω μιαν ιστορία
Η ιστορία είναι ψέμα

Μα πρόσεξε καλά, όμορφη κόρη
Καλό παιδί
Η ιστορία είναι ψέμα
Ό,τι λέει είναι αλήθεια.

(Alice Kane, The Dreamer Awakes)

Οι ιστορίες ξεπήδησαν στον κόσμο την στιγμή που ο άνθρωπος γεννήθηκε και από τότε είναι ένας πιστός σύντροφος. Μέσα από τις ιστορίες, ο άνθρωπος προσπάθησε να εξηγήσει τον κόσμο του και να βάλει σε τάξη το χάος. Οι ιστορίες υπήρξαν πάντα παρηγοριά στους πόνους της ζωής, επιφώνημα χαράς σε στιγμές ευτυχισμένες, ένας τρόπος να εκφράσει ο άνθρωπος όνειρα και ελπίδες, να αντιμετωπίσει φόβους και να εκπληρώσει επιθυμίες. Οι ιστορίες σου λένε πού ήσουν και πού χρειάζεται να πας.
Οι συναντήσεις της Λέσχης Αφήγησης γίνονται μια φορά το μήνα. Άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, μοιράζονται ιστορίες και παίζουν αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια, γίνονται μια παρέα.

Διάρκεια: 2 ώρες
Ημερομηνίες: 23/11, 21/12, 25/1, 1/3, 29/3, 3/5, 31/5


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου